Deeleconomie en belastingen: hoe zit dat juist?

Laat het woord deeleconomie vallen en weinig mensen weten waarover het gaat. Maar vertel je over Uber en Airbnb, dan is wél iedereen mee. Beide digitale platformen zijn de bekendste – en succesvolste – voorbeelden van een nieuwe vorm van economie: de deeleconomie. Maar hoe zit dat in feite fiscaal? En is de wetgeving er klaar voor?

Wie de regels volgt, betaalt geen belastingen
Uber en Airbnb zijn dan wel de twee bekendste voorbeelden wereldwijd, maar dichter bij huis heb je ook Cambio, Joyn en Get Driven. Dat de deeleconomie aan een steile opmars bezig is, staat dus vast. Maar dat die opmars niet altijd in een rechte lijn gaat, is ook geen geheim. Denk maar aan de recente protesten van Uber-chauffeurs op de Brusselse Ring. Zogenaamd omdat ze oneerlijke concurrenten zijn van de vaste taxidiensten in de hoofdstad.

Die oorzaak is niet ver te zoeken: in de deeleconomie viel je lang buiten het traditionele circuit Vandaag zijn er – eindelijk – duidelijke fiscale en juridische regels. En wie aan die regels voldoet, betaalt geen belastingen:

  • Je levert diensten – géén goedereen – via een (digitaal) platform dat door de overheid erkend is
  • Je levert die diensten uitlsuitend aan privépersonen, en dus niet aan bedrijven
  • Je doet dit als nevenactiviteit: het moet losstaan van je job als zelfstandige of in je vennootschap
  • Je betalingen lopen enkel via het platform
  • Je verdient maximaal 6.390 euro per jaar
  • Je betaalt geen BTW als je aan alle voorwaarden voldoet

“Een boekhouder die na het werk een paar uurtjes taxi wil spelen? Dankzij de app van Uber kan je onbelast tot 6.390 euro per jaar bijverdienen.”

Er zijn wel twee uitzonderingen
Ten eerste geldt de regel enkel voor de levering van diensten: een gewone webshop waarop je goederen verkoopt, valt dus niet onder de deeleconomie. Een voorbeeld: maak je als particulier gerechten klaar die je kan afhalen, dan lever je een dienst. Verkoop je een box met ingrediënten? Dan ben je eigenlijk goederen aan het verkopen. En dus val je in dat geval buiten de gunstmaatregel van de deeleconomie.

En ten tweede: wat je verkoopt, mag niet nauw verbonden zijn met je activiteit als zelfstandige of bedrijfsleider.

Dat de deeleconomie onze sectoren door elkaar schudt, staat vast. Ze toont ons hoe het anders, beter en makkelijker kan. Particulieren zijn fan omdat zo’n digitaal platform alles sneller en voordeliger maakt. Maar dat betekent dat bedrijven vaak minder fan zijn, omdat ze een stuk van hun markt verliezen. En net daarom zijn er duidelijk afspraken nodig.

 

Heb je vragen over de deeleconomie of wil je zelf met een platform starten? Maak dan eerst een afspraak met één van onze Fakt-checkers.

 

Terug naar overzicht

Deel dit bericht