Tip: zo bescherm je als zelfstandige de beslagbaarheid van je woning

Ondernemen betekent risico’s nemen. Je doet investeringen en je maakt kosten, maar je moet alles ook kunnen betalen. Daarvoor heb je je klanten, natuurlijk. Maar soms loopt het fout. Denk bijvoorbeeld maar aan de coronacrisis: een pak bedrijven ging kopje onder. En dan begint de miserie. Schuldeisers eisen hun geld en kijken daarvoor ook naar je privébezit. Meestal hebben ze als eerste je privéwoning in het vizier. Maar hoe vermijd je dat een rechter beslag legt op je woning?

In september gingen in ons land 672 ondernemingen failliet. Een stijging van maar liefst 148% ten opzichte van de maand augustus. Naast professionele drama’s zorgden die faillissementen in sommige gevallen ook voor persoonlijke drama’s. Ondernemers die hun huis kwijtraken en hun hele gezin meesleuren in de miserie.

Onbeslagbaarheid van je woning
Heb je een eenmanszaak? Dan is er geen beperkte aansprakelijkheid zoals bij sommige ondernemingensvormen. Het vermogen uit je zaak en je privévermogen vormen één hoop. En dat betekent dat je bij grote schulden of bij een faillissement het risico loopt dat een rechter beslist om je privéwoning te verkopen om je schulden af te betalen.

Dat wil je in principe vermijden, denken we dan. En daarom heeft de overheid zoiets in het leven geroepen als onbeslagbaarheid van de woning. Omdat ze merkte dat het risico om je huis kwijt te raken de groei afremde van eenmanszaken. Als zelfstandige kan je dus bij de notaris je privéwoning laten beschermen tegen bepaalde schuldeisers. Dat wil zeggen: mocht je toch dik in de miserie zitten, dan blijft je woning jouw eigendom. Naar je gezin toe is dat een enorme geruststelling.

Ook in sommige vennootschapsvorm is je privévermogen niét beschermd
Iedereen kent de vennootschapsvormen met een beperkte aansprakelijkheid. Daarbij is je privévermogen sowieso beschermd. Maar bij een vennootschap onder firma (vof), gewone commanditaire vennootschap (gcv) of een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba) is je privévermogen niet beschermd.

Keerzijde aan die onbeslagbaarheid? Dat banken moeilijk doen als je een krediet vraagt. Een bank wil natuurlijk de zekerheid dat je je lening kan terugbetalen. Als je woning zogenaamd onbeslagbaar is, dan moet je dus andere waarborgen geven. Ook goed om te weten: als je verhuist, neem je niet automatisch die onbeslagbaarheid mee. Je moet dan een nieuw document laten opmaken bij de notaris. En wil je de onbeslagbaarheid opzeggen? Ook dan moet je bij je notaris langs.

Beperkte aansprakelijkheid
Als je een vennootschap opricht, is je huis automatisch beschermd. Of beter: dan blijft je privévermogen buiten schot. Tenminste als je kiest voor een vorm met beperkte aansprakelijkheid. Het gaat dan bijvoorbeeld over een bvba – vandaag bv. Je maakt dan een aparte rechtsvorm aan met een eigen vermogen. Alleen het vermogen van je onderneming komt dan bij een eventueel faillissement terecht bij schuldeisers.

Let wel: in bepaalde gevallen staan bestuurders van ondernemingen persoonlijk in voor het dragen van de schulden in de vennootschap. Bijvoorbeeld in het geval van bestuurdersaansprakelijkheid en openstaande schulden in de rekening-courant. Daarom is een gesprek met je boekhouder sowieso een goed idee. Samen bekijk je dan hoe je je gezinswoning het best beschermt.

 

Terug naar overzicht

Deel dit bericht