Je accountant helpt je bij je eerste stappen als zelfstandige

Is er een geheim recept om te starten als zelfstandige? En is er een ideale maand om te starten als zelfstandige? Niet dat wij weten. Wat we wel zien in de cijfers, is dat in 2021 de maanden januari en april populair waren. In januari startten 9.727 zelfstandigen op. In april 9.203. Voor die laatste betekende dat een stijging van maar liefst 90% met het jaar ervoor. En allemaal hebben ze één ding gemeen: een goede voorbereiding en een dito begeleiding door de accountant.

Wij zetten nog eens alles op een rij waar je op moet letten als je start als zelfstandige.

Kies je statuut
Start je als eenmanszaak of richt je een vennootschap op? Die knoop moet je eerst doorhakken. En in het geval van een vennootschap moet je dan nog kiezen onder welke vorm je start. Wees gerust: je moet die keuze niet alleen maken. Je boekhouder legt je haarfijn uit wat de voor- en nadelen zijn van elke vennootschapsvorm.

Wil je een vennootschap oprichten?
Dan komt er wat meer bij kijken. Zoals een financieel plan, een bankattest, een oprichtingsakte en ga zo maar door. Bij Fakts gidsen we je er stap voor stap door.

Start in bijberoep of in hoofdberoep
Wil je voorzichtig beginnen? Of wil je gewoon je vaste job nog even combineren met een eigen zaak? Begin dan als zelfstandige in bijberoep. Je behoudt dan onder andere je socialezekerheidsrechten uit je vaste job en je mag ook je uitgaven als zelfstandige aftrekken als beroepskost.

Maar… er is ook een maar, natuurlijk. Werk je als zelfstandige in bijberoep? Dan komen al je inkomsten bij het loon uit je andere job. En dat heeft een impact op je belastingen. Weeg dus zeker goed de voor- en nadelen af met je boekhouder.

Open een rekening
Wil je iets verdienen met je zaak? Dan open je best een rekening waarop je klanten je kunnen betalen én waarmee jij jouw kosten betaalt. Bij de meeste banken doe je dat tegenwoordig gewoon online. Als je een vennootschap opricht, ben je wel verplicht om een rekening te openen op naam van je bedrijf. Als eenmanszaak is dat in principe niet nodig, maar toch hou je best privé en zaak gescheiden. Je boekhouder helpt je uiteraard om de juiste stappen te zetten.

Vraag je ondernemingsnummer aan
Start je je eigen zaak? Dan moet je je als eenmanszaak of vennootschap inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Zijn al je documenten in orde? Dan krijg je een uniek ondernemingsnummer. Dat nummer is direct ook je btw-nummer voor op je facturen. Je accountant regelt dit voor jou.

Activeer je btw-nummer
Als zelfstandige heb je ook een btw-nummer nodig. Om van start te kunnen gaan, moet je btw-nummer worden geactiveerd door het ondernemingsloket. Je accountant doet dit voor jou via een ingevuld formulier dat hij aan de bevoegde btw-administratie bezorgt.

Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds
Als zelfstandige of zaakvoerder van een vennootschap moet je je ook inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds. Dat kan vanaf 6 maanden voor je start, maar ten laatste op de dag dat je start. Ook dit aspect brengt je accountant voor jou in orde.

Krijg vrijstelling van vennootschapsbijdrage
Ben je tot tien jaar voor de oprichting van je vennootschap niet langer dan drie jaar zelfstandige geweest? Dan moet je de eerste 3 jaar geen vennootschapsbijdrage betalen.

Het is duidelijk dat je heel wat stappen moet doorlopen als je zelfstandige wil worden. Met een goede begeleiding van de accountant valt de opstart als zelfstandige zeker mee en neemt je accountant heel wat van de administratieve aspecten in dit proces van je over. Het is dus ook zaak om de juiste accountant te kiezen. Met de juiste accountant is het administratieve luik eigenlijk kinderspel.

Heb je plannen om te starten als zelfstandige en ben je op zoek naar een efficiënte begeleiding? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht