Cryptomunten: de pro’s, contra’s én belastingregels

Ze duiken de laatste weken vaker op in onze maibox. De vragen rond cryptomunten. Zijn ze wel of niet te vertrouwen? Wat zijn de voor- en nadelen als zelfstandige? En hoe geef ik ze aan in mijn belastingen? Terechte vragen die we met plezier beantwoorden.

Wat zijn cryptomunten?

First things first. Een cryptomunt is een digitale munteenheid. Het is een alternatief betaalmiddel voor de klassieke euro’s en dollars op deze wereld. Je kan dus gewoon met cryptomunten betalen.

Populairder in België is echter het investeren in cryptomunten. Vergelijk het met aandelen of goud: je koopt en verkoopt wanneer je denkt dat het een goed moment is. De meerwaarde stop je in je zak.

De bekendste cryptomunt is ongetwijfeld Bitcoin. Maar je hebt ook Ether, Ripple of Dogecoin. Die laatste kreeg recent een boost dankzij het promopraatje van Tesla-oprichter Elon Musk.

Zijn cryptomunten te vertrouwen?

Ja, maar zoals met alles op het internet moet je goed uitkijken. Het web staat vol verhalen van crypto-oplichters. En de verliesbedragen lopen tot in de miljarden.

Daarom moet je altijd aandachtig zijn als je investeert in cryptomunten. Je dubbelcheckt dus best of het bedrijf achter de munt betrouwbaar is. Daarbij kijk je niet alleen naar de rendementen die zo’n bedrijf belooft, maar ook naar de technologie erachter – de zogenaamde blockchains. Twijfel je? Laat onze Fakts-checkers er dan even naar kijken.

Voordelen van cryptomunten?

Laten we niet flauw doen. Je kan snel een flinke cent bijverdienen met cryptomunten. Bijvoorbeeld als bijkomend pensioenplan. Maar let op: cryptomunten staan gekend om hun volatiele markt. De koers kan dus snel stijgen, maar even snel terug dalen.

Investeer dus alleen in cryptomunten als je wat geld opzij hebt staan én als je zeker bent dat je dat geld niet direct nodig hebt. Bovendien werkt het zoals bij aandelen: geduld is een schone deugd.

Nadelen van cryptomunten?

Je krijgt niet zomaar vrij spel. Ook op cryptomunten moet je sinds kort een meerwaardebelasting betalen. Al hangt dat wel af van situatie tot situatie.

  • Goede huisvader betaalt géén meerwaardebelasting
    Eerst het goeie nieuws: valt je investering in cryptomunten onder het normaal beheer van je privévermogen, dan is je meerwaarde niet belast.
  • Wie speculeert, betaalt wél
    De tegenhanger van normaal beheer is speculatie. Koop je dus enkel cryptomunten om snel geld te verdienen? Dan beheer je je portefeuille met veel risico en bekijkt de fiscus je meerwaarde als divers inkomen.
  • Wie als job cryptomunten koopt, betaalt óók
    De fiscus kijkt ook naar hoe vaak je cryptomunten koopt, voor welke bedragen en hoe professioneel je dat doet. Gaat het over een substantieel onderdeel, dan mag je spreken over een beroepsinkomen. En dan volg je de progressieve tarieven van de personenbelasting.

Heb je vragen over cryptomunten en je belastingen? Stel ze ons dan hier.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht