Dagvergoedingen voor binnen- en buitenland. Hoe zit dat nu in feite in 2021?

Het is waarschijnlijk al even geleden: je verplaatsen voor het werk. Maar sinds 9 juni mogen we weer wat meer, en dus mag je ook al eens een meeting op verplaatsing meepikken. Maar hoe zat dat weeral met die dagvergoedingen? En wat zijn de regels als je voor je werk naar het buitenland moet? FAKTS checkte de facts.

Forfaitaire dagvergoeding voor eten en drinken
Heb je een afspraak buitenshuis? Dan mag je de kosten voor eten en drinken laten betalen door je vennootschap. Of beter: je vennootschap betaalt je een vaste onkostenvergoeding per dag. Al zijn er wel een paar voorwaarden aan verbonden:

  • Je betaalt je eten en drinken onderweg met je privérekening
  • Je bent langer dan 6 uur weg
  • Je krijgt een vaste dagvergoeding van 17,41 euro
  • Je bent beperkt tot 16 dagvergoedingen per maand
  • Je mag per jaar maar 40 verplaatsingen naar dezelfde plek in rekening brengen
Tip!
Maak je regelmatig verplaatsingen in België voor het werk? Werk dan met een forfaitaire maandvergoeding. Die ligt vandaag op 278,56 euro, maar je moet niet per se zes uur per dag weg zijn.

Forfaitaire dagvergoeding voor een overnachting
Heb je een paar dagen na elkaar een meeting op dezelfde locatie? Dan blijf je misschien wel slapen. Ook voor verblijfkosten in België kan je dan met een forfaitaire dagvergoeding werken: 130,58 euro per nacht.

Wist je dat?
De RSZ plafoneert de dagvergoeding voor een overnachting op amper 35 euro. Die kosten moeten logies, avondeten en ontbijt dekken. Succes om voor die prijs iets te vinden.

Forfaitaire dagvergoeding voor buitenlandse verplaatsingen

Moet je voor je werk naar het buitenland? Dan moet je daar natuurlijk ook iets eten of drinken. Of eens een taxi nemen. Of heb je andere kleine uitgaven gelinkt aan je reis.

Wel, ook dan mag je je vennootschap een dagvergoeding laten betalen. Zelfs zonder dat je de kosten moet bewijzen. Het enige dat je bij een controle moet kunnen zeggen, is waar je geweest bent en voor hoelang.

De dagvergoeding is afhankelijk van het land waar je naartoe reist. Hieronder zetten we de buurlanden op een rij. De volledige lijst van alle dagvergoedingen per land vind je hier.

Land Dagvergoeding
(< 30 dagen)
Dagvergoeding
(> 30 dagen)
Nederland 93 € 56 €
Frankrijk 95 € 57 €
Duitsland 93 € 56 €
Luxemburg 92 € 55 €

Kortom: als je vaak reist of op verplaatsing bent, kan het als bedrijfsleider fiscaal interessant zijn om een forfaitaire dagvergoeding te gebruiken. Onze Fakts-checkers zoeken uit wat voor jou de beste optie is.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht