Duurzaam boekhouden: een WIN-WIN voor alle betrokken partijen

Bezuinigen op klimaat, tijd en kosten

Naast de termen pandemie, coronavirus en Covid-19 was duurzaamheid ongetwijfeld één van de meest gebruikte mediawoorden anno 2020. Maar ook duurzaam ondernemen kreeg ongewild en ongevraagd een duwtje in de rug door alle virusellende.

 

Duurzaamheid: een dagelijks ritueel

Voor FAKTS is dat duurzaam handelen reeds langer dan vandaag vanzelfsprekend. Door allerlei kleine en iets grotere ingrepen proberen we dit duurzaamheidsideaal dagelijks waar te maken:

  • Blikjes en plastic flesjes worden systematisch vervangen door glazen flessen;
  • Etensresten belanden in een compostbakje in de keuken, waarvan de inhoud terechtkomt op een grote composthoop in onze tuin;
  • We werken zoveel mogelijk digitaal en drukken documenten minimaal af;
  • Gebruikte Nespresso-capsules worden gerecycleerd en terug bezorgd zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden;
  • Ontsmettingssprays leeg? We vullen ze bij met product uit grote bidons;
  • En onze handzeep komt uit een pompje, dat we bijvullen met zeep uit een navulpak.

Maar aangezien stilstand synoniem staat voor achteruitgang, willen we de volgende jaren onze hakken nog een stuk dieper in het ‘duurzaamheidsspoor’ zetten. Niet enkel omdat we het zo graag willen, maar evenzeer omdat we met enthousiasme het voortouw willen nemen in de weg naar een duurzamere samenleving. Laten we dit even verduidelijken.

 

Technologische evolutie, hogere productiviteit

Het verplichte telewerken gaf het voorbije jaar digitalisering een stevige injectie op diverse vlakken. Een trein die – gelukkig maar – niet meer te stoppen valt. Want dankzij het doorbreken van de ‘9 to 5-routine’ gingen accountants aan de slag tijdens hun meest ‘inspirerende’ uren, wat hun productiviteit aanzienlijk verhoogde.

Bovendien gaan technologische evoluties zoals cloudboekhouding en geautomatiseerde boekhoudprocessen de volgende jaren een almaar prominentere rol spelen. Dankzij boekhoud-softwareoplossingen (QuickBooks, Sage, Xero,…) zullen accountants bovendien in staat zijn hoogkwalitatieve rapporten af te leveren van achter hun bureaus. Diezelfde technologische vooruitgang zorgt ervoor dat jij als ondernemer voortaan afscheid kunt nemen van de saaie handmatige boekhoudprocessen, wat je uiteraard ook erg veel tijd bespaart.

Vergeet tot slot niet dat de natuurlijke synergie tussen technologie en accountancydiensten niet enkel een hoop tijd en kosten bespaart; werken op afstand vormt eveneens een ‘duurzaamheidstopper’ aangezien papiergebruik en CO2-uitstoot geminimaliseerd worden.

 

Tijd voor meer advies en opleiding

Die vrijgekomen tijd besteedt FAKTS graag aan strategisch advies en aan financiële basisopleidingen waaraan u als bedrijf ongetwijfeld behoefte heeft om aan dit nieuwe ‘bedrijfsklimaat’ te wennen. Bovendien biedt het ons de mogelijkheid ons nog meer te richten op het uitbreiden van onze dienstenportfolio en andere innovatieve toekomstplannen. We vinden het belangrijk dat we als accountancykantoor, naast de financiële resultaten, altijd meer aandacht schenken aan een breder perspectief van bedrijfsvoering. Een focus op het verzamelen en integreren van niet-financiële informatie is het logische gevolg.

Bijgevolg verwachten bedrijven almaar vaker dat hun accountants en boekhouders ‘naast hen’ staan. M.a.w. niet enkel de inhoud van de dienstverlening wordt belangrijker, maar ook de manier waarop deze wordt verstrekt. De bereikbaarheid van de accountant of boekhouder en de persoonlijke relatie met de klant spelen hierbij een fundamentele rol die in de toekomst alleen nog maar aan belang zal winnen.

Met FAKTS zijn we vandaag al aan deze toekomst aan het werken!

 

Wil jij ook genieten van de diverse voordelen die “duurzaam boekhouden” biedt?

Maak dan een afspraak met FAKTS. We wijzen u graag de weg.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht